het Edelhert – heer en meester

 

 
 

Hinden namen speels een modderbad, terwijl jonge kalfjes de eerste stapjes maken. Onbespied filmde Augustijn Video Productions (AVP) hen van heel dichtbij.

 

Het edelhert is het grootste in het wild levend zoogdier in Nederland. In februari, wanneer de geweien worden afgeworpen, leven de herten vreedzaam samen; een mannengemeenschap zonder hindes. Mei is de tijd dat de hertenkalfjes hun eerste stapjes doen in het vroege voorjaarszonnetje. In de zomer ontwikkelt zich het nieuwe gewei. De mannetjes houden zich schuil in het bos en blijven bij de hindes vandaan.

 

September is de maand van de bronst. Dan ontwikkelen de herten hun oerinstincten en oude vrienden zijn plotseling serieuze rivalen. Met luid geburl proberen ze zowel de hindes, als hun opponenten te imponeren. Volop actie in het bos.

 

Onbetwist heer en meester is het edelhert. Sierlijk en majestueus; furieus in de bronst.

 

De film van Augustijn Video Productions (AVP) toont het edelhert het jaar rond, in al zijn fascinerende aspecten.

 

Enorme kudden moeflons, 3 weken oude edelhertkalfjes en wilde biggen, damherten, badende edelherthinden, roedels herten in een feeërieke setting van mysterieus schijnlicht, gevechten en wilde achtervolgingen in de bronsttijd.

 
 
 
Titel: het Edelhert – heer en meester
Speelduur: 52 minuten
Taal: n.v.t.
Commentaarstem: geen
Opnamejaar:  AVP © 2005
Beeldformaat: 4:3
Prijs: EUR 12,95