BOTSWANA – from Delta to Desert

 
 

De film ”BOTSWANA – from Delta to Desert” begint in Zambia. Dat is waar ontdekker Livingstone als eerste Europeaan bij deVictoria Falls stond. Nu wordt diens bezoek herhaald met een snelle motorboot.

 

Met grote snelheid worden ondiepten en verraderlijke stroomversnellingen overwonnen. Doel is het kleine Livingstone eiland, dat alleen in deze periode droog valt. Middenin de Zambezi, vlak aan de meer dan 100 meter hoge rand. Hoewel zelfs enkele olifanten hier naar beneden stortten, lijkt een menselijk drama zich te ontvouwen als iemand uitglijdt in het water.

 

Waar vrachtwagens 5 dagen (!) wachten om over te kunnen varen naar Botswana, is de filmploeg met een eigen motorboot in 10 minuten over.

 

Drinkplaatsen trekken vriend en vijand. Luipaarden, hoefdieren en veel van de 400 vogelsoorten.

 

Chobe is vooral een paradijs voor olifanten. Door ook vanaf het water te filmen werden bijzondere opnamen gemaakt van zwemmende olifanten.

 

Op de oever rennen de giraffen en maakte een leeuw juist een kill. De sabelantilope is één van de soorten antilopen die minder bekend zijn, maar zeker niet minder mooi.

 

In Pom Pom geldt een permanent S.O.S.  ”Stretch Or Starve”, ofwel ”bewegen is overleven”. Vliegen over de Okavango delta met de kleinste vliegtuigjes is een avontuur apart. Punteren met Mokoro’s (holle boomstammen), razendsnelle motorboten en sterke 4-wheel drives werden gebruikt om aktie en de mooiste momenten in de delta vast te leggen.

 

Dwergkikkertjes, hippo’s , arenden, ijsvogels, Tsessebee, leeuwen, cheetahs en natuurlijk boze olifanten.
”No fence; no offence”. Van groot tot klein poseerde voor de camera.

 

Onze spoorzoekers volgen de grote katten zelfs te voet. Leeuwen jagen op buffels en een woedende nijlvaraan slaat met zijn staart wild om zich heen.

 

Ook ‘s nachts werd gefilmd. Niet alleen hyena en enorme leeuwen waren aan de wandel, wij legden zelfs de zeldzamere gestreepte jakhals vast tijdens zijn eten.

 

Zelden gefilmd; de baobab bloeit! Spoorzoeker met de toepasselijke naam ”Shoes” legt uit hoe Bosjesmannen tijdens de jacht louter communiceren met gebaren.

 

Twee jagende cheetahs maken een kill en slepen de gedode springbok snel naar een beschutte plek.

 

Als de regens vallen verandert Botswana slechts na 1 dag in een groene oase.

 

De film ”BOTSWANA – from Delta to Desert” toont alle aspecten van het leven in de delta en de woestijn.

 

Een fantastische ervaring!

 
 
 
 
Titel: ”BOTSWANA – from Delta to Desert”
Speelduur: 50 minuten
Taal: Nederlands
Commentaarstem: Arda Konings.
Opnamejaar: AVP © 2012
Beeldformaat: High Definition 16:9
Prijs: EUR 14,95