Fête des gitans

 
 

“Avé, Avé, aux Saintes Maries…”. Als duizenden zigeuners uit heel Europa op 24 en 25 mei samenkomen voor de jaarlijkse pelgrimage ter verering van beschermheilige Sarah, bruist het zuidfranse Les Saintes Maries de la Mer.

 

In de hoofdstad van de Camargue wordt volop muziek gemaakt, gedanst, gelachen, gegeten en gedronken. De flamboyante zigeunerfeesten zijn wereldberoemd en trekken jaarlijks steeds meer toeristen.

 

Na de openingsmis op 24 mei, wordt de zwarte Sarah meegedragen in een processie. Een kleurige optocht van guardians op hun witte Camargue paarden, luid zingende zigeuners en vele belangstellenden, vult de smalle straatjes van Les Saintes Maries. Na de plechtigheid ontpopt zich onverwacht een ongeevenaard strandspektakel, wanneer zigeuners spontaan de gitaar pakken. Flamenco puro!

 

Op 25 mei is het de beurt aan de Maria’s Salomé en Jacobé. In een bootje, worden ook zij in een kleurrijke optocht naar zee gedragen voor de ultieme plechtigheid. Ditmaal wordt de processie vergezeld door de in klederdracht gehulde voorname dames van Arles en gitaarvirtuoos Manitas de Plata.

 

Augustijn Video Productions (AVP) was aanwezig; twee volle dagen. Vive les fêtes des gitans!

 
 
 
Titel: Fête des gitans
Speelduur: 35 minuten
Taal: NEDERLANDS
Commentaarstem:  Ko Augustijn
Opnamejaar:  AVP © 2006
Beeldformaat: 4:3
Prijs: EUR 9,95