Natuurfilms

 

Aan de film ”Earth” – in 2007 gemaakt door Disneynature, BBC en Discovery Channel – is vijf jaar gewerkt met een budget van maar liefst 45 miljoen euro.

 

De Nederlandse filmmaker Ko Augustijn van Augustijn Video Productions (AVP) moet het met iets minder doen.
Toch is het resultaat van AVP’s inspanningen wel degelijk de moeite waard.

 

Hoewel hij zeer breed georiënteerd is, zit Ko het liefst in de ongerepte natuur, zoals die nog te vinden is in delen van Afrika. Natuurlijk altijd samen met zijn onmisbare “Personal Assistent” Ria.

 

Zij filmden onder meer in Namibië en Botswana, maar zijn meestal te vinden in Oost Afrika. Al decennia lang reist
het filmpaar door Tanzania en Kenia om opnamen te maken voor het grote aantal natuurfilms die Augustijn Video Productions (AVP) inmiddels produceerde.

 

Wilde dieren spelen de hoofdrol. Hun gedragingen worden respectvol gefilmd in hun natuurlijke habitat.

 

AVP maakt films zonder oog op commercieel succes. Ko en Ria weten als geen ander dat je alleen een goede natuurfilm kan maken als je dat doet met passie, overgave en kennis.

 

Filmen doet AVP soms op bijzondere momenten, zoals wanneer op het eerste gezicht niets te verwachten lijkt.
Zelfs op het heetst van de dag, als de meeste dieren rusten en toeristen liever aan het zwembad blijven zitten.
Er gebeurt altijd wel iets interessants wat het filmen waard is.  24/07. Dan moet je er wel zijn!

 

In de Nationale parken gaat het gedreven AVP team op pad zodra het rond 06:00 uur licht wordt. De crew blijft aan één stuk door actief tot de zon 12 uur later weer snel ondergaat. In Privé wildparken gaat het filmen zelfs gewoon door in het donker, gewapend met goede camera’s en  sterke schijnwerpers. Dat betekent lange-, vermoeiende dagen en erg korte nachten.

 

Het grootste verschil tussen beide soort parken is dat Nationale parken alleen toegankelijk zijn van zonsopgang tot zonsondergang en je moet op de aangelegde wegen blijven. In Privé-wildparken (conservancies) kan als het moet dwars door de bush worden gereden. Ook in het donker. Dan wordt het spannend!

 

’s Nachts jagen de leeuwen. Gelukkig jagen ze meestal niet op filmmakers. Leeuwen zien een open jeep als een totaal ongevaarlijk dier, wat ruikt naar olie, benzine en rubber. Een leeuw zal je op enkele meters afstand passeren zonder je aan te vallen, zolang je maar binnen de contouren van het voertuig blijft.

 

Wildlife filmmakers krijgen het niet cadeau. Wachten, stof, warmte en niet te dirigeren wilde dieren. Wie dat niet wil kan een keuze maken uit het brede assortiment aan natuurfilms die Augustijn Video Productions (AVP) produceerde.

 

Augustijn Video Productions (AVP) draagt hun passie graag uit. Naar jongere generaties. Zij hebben de toekomst.

 

Met hun films probeert AVP duidelijk te maken dat we zuinig moeten zijn op de verdwijnende natuur.